Jsem empat, jak se mám chránit?

Jste empat? Schopnost empatie je vrozená každému člověku. To, jak ji kdo využívá, je už ovšem druhá věc. Být empat znamená i více, než mít smysl jasnocítění.

Kdo je empat?

Empat dokáže cítit energie z hmotného i nehmotného světa takovým způsobem, jaký není běžný pro většinu lidí. A dokud si člověk ani tuto schopnost neuvědomuje, je mu spíše na škodu a život mu ovlivňuje negativně. Jak empata poznat, a co se s tím dá dělat, se dozvíte ve videu.

Pro více informací navštivte i článek „7 znaků, že jste empat“

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Přepis videa:

Ahoj. Vítám vás u dalšího videa tentokrát na téma empatů a jak se chránit, když jste empat

Kdo je empat 

Nejdřív bych chtěla zopakovat, kdo je empat.

Na empaty se můžeme koukat jako na lidi, kteří mají extrémně vyvinutou schopnost empatie, tedy vcítění se do druhého člověka.

A teď to opravdu nemyslím tak, že dokážete s někým soucítit, dokážete nahlížet do jeho situace. To je krásná empatie, ale empati dokážou tyhle emoce převzít na sebe a prociťují je jako svoje vlastní. Takže jakoukoliv emoci – lásku, nenávist, zlost, všechno jsou schopní vzít na sebe a mít je za své vlastní. A na začátku je důležité to rozlišení zda se jedná o vaši emoci nebo o cizí. Ty emoce mohou pocházet od jiných lidí, které běžně potkáváte. A samozřejmě můžou pocházet z nehmotného světa, takže od různých bytostí, entit, cokoliv, co je v našem okolí. 

Jak poznáte, že jste empat?

Takže asi nejlepším příkladem toho jak poznáte, že jste empat a máte s tím problém, je to, že máte časté změny nálad. A taky, že jste náhle unavení, že vás vyčerpají úplně obyčejné činnosti jako třeba to, že jdete do supermarketu nebo jedete MHD. Takové úplně běžné činnosti vás dokážou vyčerpat naprosto na maximum. A k těm změnám nálad a k té únavě dochází bez zjevné příčiny. Není to tak, že byste předtím běželi maraton a pak byste byli unaveni úplně na smrt, ale je to úplně bez příčiny. A ty změny nálad můžou hraničit až s přechodem do depresí. A samozřejmě to není ideální.

Jak rozeznat cizí emoce od vlastních emocí

Takže jak teď rozeznat ty svoje emoce od těch cizích emocí? Můžu vám dát příklad z osobního života. Kdysi dávno se mi stalo, že jeden můj kamarád byl šíleně zamilovaný do nějaké slečny. Nějak jsme se tou dobou nebavili a ani jsem o tom nevěděla. A já jsem to snad dobrý měsíc prostě cítila. A fakt jsem to cítila jako svou vlastní emoci a ne, že bych neměla ráda svého manžela, ale už to není takové to úplně totální pobláznění, když mi bylo 16 let. Bylo to něco úplně jiného. Bylo to bez příčiny a bez něčeho náhlého.

Takže já jsem z toho byla strašně zmatená, vůbec jsem nevěděla, co se děje. A pak jsem se potkala s tím kamarádem a on mi řekl, že je zamilovaný do nějaké slečny. A v tu chvíli mi to úplně docvaklo a úplně to ze mě spadlo. Byla to obrovská lekce i od mých průvodců: „To vůbec nebylo tvoje. Musíš si na to dávat pozor.“

Takže ta první část videa je směřovaná hlavně pro lidi, kteří s tím mají problém, protože když jste empat a nemáte s tím problém, tak nemáte co řešit. Ale ze zkušeností se svými klienty vím, že hodně lidí s tím má problém. 

Práce s energií

Začátek práce je práce s vaši vlastní energii. Musíte si být vědomí toho, jak na tom jste. Musíte být schopní:

1.  Pravidelně se uzemňovat. Uzemnění je na ochranu vaší energie.

2. Čistit si svoji energii. Vyčistíte se od těch nánosů, co nasbíráte všude okolo.

3. A pak si chránit tu energii. To se dělá pomoci lehkých vizualizací, když si kolem sebe představíte takové ochranné vajíčko.

Takže to je začátek. Začátek je naučit se práci se svoji vlastní energií, protože pokud jste empati a neumíte pracovat se svoji energií, tak je vám tahle schopnost na prd. 

Dlouhodobá energetická práce

Nicméně dlouhodobá pomoc je trošku jiná. Souvisí to s tím, jak budete na sebe spirituálně pracovat, budete se duchovně rozvíjet, budete si zvyšovat svoje vibrace. A to znamená, že potom prostě budou dny, když už nebudete potřebovat žádné obaly. Ta energetická práce není o tom, abyste každý den byli ve stresu: „Ježišimária, teď se na mně něco nabalí. Teď si musím udělat 15 minutovou práci.“ To není o tom. Je to potřeba ze začátku, když tam ty vibrace prostě nemáte.

A když už je tam později budete mít, tak už se na vás jen tak něco nenabalí. Nicméně každý má blbý den. Někdy je den blbec. Blbě se vyspíte, blbě se najíte a opět se vám to může stát. Ale je to o tom vašem vlastním rozlišení, tak si řeknete: „No tak dobrý, tak dnes mám den blbec, tak si po ránu udělám nějakou energetickou práci, abych prostě byla v pohodě a neunavila mě úplně obyčejná návštěva supermarketu.“

Ale je to o naučení a zejména ze začátku, když člověk s tím začíná pracovat, když teprve zjišťuje, že má vůbec nějakou energii a energetické pole a že by s tím asi měl něco dělat, protože třeba má ty náhlé změny nálad.

Je potřeba se o to starat každý den. Hlavně na tom vyčištění, protože jak jde člověk po světě 30 let bez této vědomosti, tak toho může mít na sobě nabaleného hodně a pak chodí lidé s bolestí horných zad, krční páteře a ramen. Přesně tam se to totiž nabírá.

Poznání svých emocí a potřeb

A ta dlouhodobá pomoc je teda o tom, že se spirituálně vyvíjíte, naučíte se pracovat se svoji energií. Ale a to je důležité pro všechny empaty: naučíte se znát a ctít svoje hranice.

Je důležité znát sebe sama, znát svoje potřeby.

Není na tom nic sobeckého znát svoje potřeby a svoje emoce. A tudíž budete naprosto perfektně schopní říct, co je a co není vaše. A to je dlouhodobá práce. Ale je to jediná udržitelná práce.

Pro všechny empaty bych chtěla říct, že je důležité naučit se říkat ne.

Protože to, že jste empati, o vás většinou ví i okolí. Třeba jenom podvědomě – a naučili se to využívat. Takže to jsou lidi, za kterými se chodí pro radu. Kteří jsou vždy ke všemu dobří, kteří vždy se vším pomůžou. A vy se musíte naučit říkat ne. Ze začátku to může být nepříjemné, protože je to nové vyjednávání hranic, protože když jste si doteď nechávali vše líbit a najednou začnete říkat ne, tak si samozřejmě musí zvyknout i okolí. Nicméně jestli jste empati, tak to neznamená, že teď budete na lidi zlí. Ale mluvím na empaty a vím, že ti tací nejsou.

Hranice

A třetí bod, co je důležité, je nejen to, že znáte sami sebe, že znáte svoje hranice a říkáte ne. Třetí bod je také obrovsky důležitý a to je, že:

Musíte respektovat hranice ostatních lidí.

Protože empati s tím mají problém. Tak strašně chceme všem pomoct, až se jim šťouráme do věcí, do kterých nám nic není. Ty rady jsou absolutně nevyžádané a narážíme tam na hranice ostatních lidí.

Ostatní lidi mají právo na svůj vlastní názor, svobodnou vůli. Dokud někdo nepožádá o pomoc, tak mu jí prostě nedávejte. Věřte mi, že tím ušetříte hodně své energie a už jen tím, že začnete respektovat hranice ostatních lidí, tak věřte mi, že si ušetříte hodně únavových stavů.

A další věc je samozřejmě taková, že nevyžádaná pomoc není žádná pomoc. Nemá to žádný výsledek.

Předpokládaný společenský vývoj

Začátek duchovního vývoje je hodně zaměřený na jedince, ale dlouhodobým řešením není vyhýbat se lidem a schovat se někam do lesů a tam si čistit čakry a být v pohodě, protože skoro s nikým nevycházíme. Není to dlouhodobé řešení.

Jak se lidstvo vyvíjí, postupně budou všichni empati.

Už teď si můžete všimnout, že těch lidí je daleko více. A tahle schopnost je potřeba. Je potřeba proto, abychom mezi sebou navázali hlubší intimní vztahy. Samozřejmě intimní nemusí znamenat sexuální. Je to potřeba pro ten duchovní vývoj lidstva na globální úrovni a tudíž empatů bude čím dál více. Musíme se s tím naučit pracovat, ale je to opravdu o znalosti našich vlastních hranic, o znalosti hranic ostatních lidí a taky je to o správě energie.

Takže berte to tak, že tahle schopnost určitě není žádným prokletím. Je to jenom o tom naučit se s tím fungovat, ale je to opravdu potřeba na navázání těch smysluplnějších a intimnějších vztahů. Sami to poznáte, že když si projdete nějakým vývojem, že začnete s energetickou prací, pak začnete vytyčovat nějaké hranice, tak vám třeba i ubude přátel. Nicméně ti, kteří vám zůstanou a ty vztahy, co vám zůstanou, se dostanou na úplně jinou úroveň. Já vám přeji hezký týden.