Strava a spiritualita spolu úzce souvisí. Někdy si úroveň vědomí lidé blokují dobrovolně, a to stravou, kterou přijímají. Potravou lze podporovat či utlumovat své osobní vibrace.
Samozřejmě, že to dělají v nevědomosti, nebo pouze kvůli nezdravým návykům, které získali v rodině.
Mnoha lidem právě změna jídelníčku odstartovala spirituální probuzení. Naše fyzické tělo ovlivňuje všechny ostatní oblasti, tedy i naše energetické tělo a s tím spojenou duchovní úroveň.
Ahoj. Já jsem Jana Mucherl a vítám vás u dnešního videa na takové všední téma, a to je strava. Myslím si, že je důležité bavit se o všedních tématech v kontextu spirituality, protože ne každý si může uvědomovat, co to, co dáváme do svého těla, udělá s naší energií, jaký to má na nás vibrační vliv.
Nejdřív bych chtěla sdílet svůj příběh. Já nejím maso a vlastně já jsem ho nikdy neměla moc ráda. Prostě mi nechutnalo, ale vzhledem k tomu, že se u nás doma jinak nevařilo, tak jsem teda aspoň jedla bílé kuřecí maso. A pokračovalo to nějakým stylem do dospělosti, protože ty návyky, co si se sebou neseme od dětství, jsou silné. A tenkrát tam určitě figurovala moje lenost. Prostě se mi nechtělo vařit, i těch x let nazpátek nebylo úplně jednoduché sehnat na menu vegetariánské jídlo. A nechcete furt jíst smažáky, že?
Po mém spirituálním probuzení jsem to začala více řešit. Dovedlo mě to ke všem oblastem mého života a strava byla jedním z nich. A řekla jsem si: „To je ale hloupost. Mně to ani nechutná. Furt se tím cpu.“ A tak jsem se tím samozřejmě přestala cpát. Po jednom takovém obědě, byla to nějaká oslava, kdy mi bylo opravdu špatně z masa, tak jsem s tím přestala. Začala jsem i za podmínky, že si stravu budu vařit a popřípadě budu chodit na obědy sama, protože ne všechny kolegy přesvědčíte na tenhle typ stravování, ale šla jsem do toho.
Úžasný efekt, co se dostavil asi po týdnu, co jsem přestala jíst maso, tak byl ten, že se mi zlepšila kvalita pamatování mých snů a zlepšila se mi schopnost astrálního cestování. A tak jsem nějak po tom pátrala, čím to je. Pozor, není to jen tím, že jíte maso, je to těmi látkami, co dávají do toho masa, čím je to maso nadopované.
Já si nemyslím, že nejíst maso je pro každého. Každý z nás má jinou originální vibraci.
Všechna strava, každé jednotlivé jídlo má svoji vibraci.
To, co dělá dobře mně, mému žaludku, nemusí dělat dobře vám a samozřejmě naopak. Ne všichni lidé jsou v dnešní době nastavení na to, aby okamžitě přešli na nějaký typ stravy. I když si opravdu myslím, že jak se evolučně budeme více dostávat k té rostlinné stravě, tak tam prostě ještě nejsme. A je hloupost do toho někoho nutit.
Ale vzhledem k té mé zkušenosti mi došlo, jak je strašně důležité, i když teda jíte maso, což může být v této chvíli pro vás OK, abyste si dávali pozor na zdroj. Já jsem nedávala. Já jsem chodila na menu do restaurací. V podstatě jsem to jedla jen na ty obědy, které jsem si sama nevařila, takže tam se nedá ohlídat kvalita.
Tuto teorii mi vlastně později potvrdilo to, když jsme byli na dovolené a můj manžel normálně jí maso. A najednou po tom týdnu nebo možná po dvou týdnech na dovolené přišel s tím, že si najednou pamatuje sny a předtím si je moc nepamatoval. A přišli jsme na to proč. Protože jsme byli v zemi, kde jsou normální lokální suroviny a biokvalita, protože tam to jinak nefunguje.
A fakt mi opravdu došly všechny ty souvislosti, jak je důležité připlatit si za tu kvalitu. Došlo mi, jak ty hormony, chemické přídavky a konzervanty, co se do jídla běžně dávají, strašně omezují naše vědomí. Protože když dáváme tělu něco nepřirozeného, tak spustí obrannou reakci a snižujete si vibrace.
Maso vůbec je v nějakých spirituálních kruzích kontroverzní téma. Ale jak jsem říkala, ne pro každého to teď je, aby přešel na vegetariánství nebo dokonce na veganství. Nicméně co většinou může udělat každý z nás je omezit ten příjem. Protože co je faktem, tak jsme se jako společnost stali strašně rozežranými.
Pro nás je normální mít k jídlu nějaké živočišné výrobky třeba třikrát denně, což je moc. Takže si myslím, že je to v silách každého člověka. A vypozorovala jsem, že to teď zkouší hodně lidí. Lidé, co nemeditují nebo nedělají tyto věci, zkouší být týden bez masa, a co to s nimi udělá. Je to takové zajímavé. I to maso samotné, každá ta potravina má určitou vibrační hodnotu.
Kdybych měla určit typ masa, který nás nejvíc drží v nevědomosti, tak je to vepřové. Vepřové maso má nejnižší vibrace. Proto když se třeba dělají i nějaké meditační víkendy nebo nějaké meditační procesy, červené maso je tam většinou zakázané nebo prostě silně nedoporučované, aby byl ten proces nějakým stylem úspěšný.
Takže to jsou jenom takové věci na zamyšlení. A samozřejmě pro někoho, kdo je hodně materiální, nemá s tím nic společného, tak jeho tělo bude přirozeně vyžadovat ty živočišné výrobky. Je to tak a není pro něj normální, aby okamžitě skočil třeba do toho veganství, protože by to prostě nedal ani mentálně a ani fyzicky.
Takže vždy zvažte, kde jste na té cestě. Neexistuje jediná strava. Nemůžeme jít teď tak, že jedině raw strava nebo nejlepší je low carb nebo tamto je nejlepší nebo bezlepkové, prostě jsme individuální. A každý v tu danou chvíli potřebuje něco jiného. Zároveň se to vůbec nebojte měnit.
Je i dost možné, že nejíte maso jak dlouho nebo jste vegani jak dlouho a pak si vaše tělo začne říkat o rybu, ne každý den, ale třeba jednou za měsíc, tak je to v pohodě. Nebojte se toho. Nebojte se těch změn. V tomto je ultimátní návod poslouchat své tělo a samozřejmě už to musíte mít trošku najetý.
Opravdu vědět, co to tělo chce. Protože když chce koblihu, tak to není jeho pravý důvod, že chce koblihu, to je nesmysl. To jenom znamená, že ještě neumíte rozkódovat signály těla, ale berte to postupně, kde jste zrovna teď.
Když bych třeba chtěla postupně vynechat nějakou potravinu, že s tím mám nějaký problém, ať už výživový nebo etický, tak na to jdu pomalu. A ono je vůbec nejlepší, že čím víc člověk zvyšuje svoje vibrace, tak na ta jídla prostě nemáte chuť. Ono vám to přestane chutnat nebo to špatně začnete trávit.
A to je vůbec nejlepší, protože to potom samozřejmě přestanete jíst, protože proč byste furt jedli něco, co vám dělá špatně? A to je za mě takový ideální vývoj. Nebojte se změny. Já si myslím, že největší problém v tom výživovém haló je to, že se vždy propaguje jeden určitý styl, že: „Když nebudeš jíst maso, tak umřeš.“ Anebo: „Když budeš jíst maso, tak umřeš.“ A okolo se nevidí žádné nic. Je to individuální. Je to proces. Akorát bych z toho spirituálního hlediska chtěla říct, že je opravdu logika v tom, že živočišné výrobky, zejména maso, jsou vibračně omezující a jestliže je máte pravidelně v jídelníčku, koukejte na kvalitu.
Zkuste do toho investovat anebo si to nedopřávat tak často. A uvidíte, že třeba najednou se vám víc začnou zdát sny nebo si je respektive začnete víc vybavovat. Je to častý efekt. A to je jen známkou toho, že se vám zvyšuje vědomí, že se vám zvyšují vibrace. A to chcete.
Takže zkusme to bez dogmat, zkusme celé stravování brát jako vývoj. Já si upřímně myslím, že se to spíš ubírá rostlinným směrem, ale nemyslím si, že se do toho může každý nutit. Ani já nejsem stoprocentně na rostlinné stravě, protože zatím tam prostě nejsem a třeba tam časem budu anebo nebudu. Zkusme být tolerantní sami vůči sobě, ale není hloupost to, že se opravdu koukáme na čerstvost těch potravin.
To je důležité – že to, co dáváme do těla každý den, ovlivňuje celé naše vnímání.
Ovlivňuje naše mentální rozpoložení, naše emoce.
Takže jestli chcete, aby vám třeba bylo ještě o fous líp, tak popřemýšlejte, kde by se tam dal udělat jenom maličký krůček směrem k lepšímu. A někdy taky není špatné experimentovat. Já to tak dělám a dělá to teď hodně lidí. Nemůžete odsuzovat něco, co jste doteď nezkoušeli, že? Takže když třeba zjistím, že něco není úplně ono, tak zkusím vyřadit jednu potravinu a uvidím, jak na to tělo reaguje. Nebojte se s tím hrát. Nemusíte se hned nálepkovat něčím, co by vás nějak omezovalo. Tu stravu musíme brát úplně v pohodě. A já se na vás těším u dalšího videa.